KUIH GETAS GULA MELAKA⁣

 

KUIH GETAS GULA MELAKA⁣
KUIH GETAS GULA MELAKA⁣

KUIH GETAS GULA MELAKA⁣

by. @kualihelena⁣

.⁣

1 cawan tepung pulut⁣

3 sdm tepung ubi kayu⁣

120 ml air⁣

1 sdt garam ⁣

1 cawan kelapa parut⁣

Gaulkan semua bahan diatas kecuali air.⁣

Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang tak melekat di tangan.⁣

Bentukkan bulat memanjang atau sesuai selera, goreng dengan api sederhana sehingga agak keperangan.⁣

Angkat dan tos kan.⁣

Lapisan Gula:⁣

1/2 cawan gula merah⁣

1/2 cawan air⁣

Dalam kuali non stick, masak gula dan air hingga mendidih dan pekat.⁣

Kecilkan api.⁣

Masukkan getas yang tadi ke dalam lapisan gula merah, kacau rata hingga semua tersalut rata dan gula berkaramel.⁣

Tutup api, biarkan sekejap sehingga lapisan gula merah mengeras.⁣

NOTA:⁣

Petua untuk mengelakkan kuih getas meletup semasa digoreng:⁣

1. Masukkan adunan kuih yang siap dibentuk kedalam kuali yang berisi minyak (jangan tunggu hingga minyak PANAS)⁣

2. Masak dengan api kecil dan biar minyak dan kuih panas perlahan-lahan. In sha Allah kuih tidak meletup-letup.

0 Response to "KUIH GETAS GULA MELAKA⁣"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel